dinsdag 25 augustus 2015 Buisjes in je oren, ja of nee?

Een oorontsteking komt veel voor bij jonge kinderen. Soms echter net iets te vaak. Op het spreekuur kinder-KNO in MMC wordt dan het achterliggende probleem opgespoord. KNO-arts Martijn Alles vertelt over de risico’s en behandelingen.

Wat is een oorontsteking?

“Een oorontsteking is een ontsteking van het middenoor. Vooral kinderen zijn hiervoor vatbaar. Er zijn twee soorten oorontstekingen: een acute vorm en een vorm waarbij er vooral vocht achter het trommelvlies zit. Vaak ontstaat de ontsteking na een eenvoudige verkoudheid en is er niets aan de hand. Ook zwemmen in chloorwater kan een oorzaak zijn.”

Wanneer is een bezoek aan een arts verstandig?

“Een oorontsteking duurt gemiddeld een week. Maar wanneer er na een paar dagen geen verbetering merkbaar is, kun je het beste naar de huisarts gaan. Hij of zij kan eventueel antibiotica voorschrijven. En als de oorontsteking meer dan vier keer per jaar terugkomt, krijg je een doorverwijzing naar de KNO-arts. Hier wordt de achterliggende oorzaak behandeld. Je kunt hiervoor terecht op beide locaties van MMC.”

Hoe herken je een oorontsteking?

“Bij kinderen tot drie jaar komt acute oorontsteking veel voor. Je merkt dit met name ’s nachts bij het liggen en bij het aanraken van het oor. Het kind heeft vaak koorts, pijn bij het slikken en grijpt regelmatig naar de oren. Kinderen die bijna naar de basisschool gaan komen ook vaak bij ons langs, maar dan vanwege slechthorendheid. Vocht achter het trommelvlies is dan meestal de oorzaak. Let hierbij goed op, want op de lange termijn kan het de spraakontwikkeling beïnvloeden.”

Wanneer zijn buisjes nodig?

“Bij een langdurige of steeds terugkerende oorontsteking adviseren we buisjes. Dit voorkomt meestal de klachten van de infectie. In andere gevallen kan het juist verstandig zijn om de keel- of neusamandelen te verwijderen. Beide ingrepen gebeuren onder volledige narcose. We vertellen kinderen van tevoren duidelijk wat er gaat gebeuren en ook ouders worden goed begeleid. Nog vóór het kind goed en wel ontwaakt is, staan zij al aan het bed.”

Kindvriendelijk
Een afspraak bij kinder-KNO kan op beide locaties van het Máxima. Voor een eventuele ingreep geldt de kortste wachttijd in de regio. Bovendien is de wachtkamer op locatie Veldhoven volledig ingericht voor kinderen. Martijn Alles: “In het Vrouw Moeder Kind-centrum zijn alle kindgebonden specialismen samengebracht, zodat de onderlinge lijnen kort zijn en een kind in rust en veiligheid naar het ziekenhuis kan gaan. We maken een positieve ervaring van het bezoek aan de dokter.”

     
Martijnalles